Historia

Runtomkring Kapten Bille´s finns förutom en vacker natur även intressant historia.

Kapten Bille den äldre

En gång i tiden seglade en man med namnet Bille på Göta Kanal. Båten han seglade med hette S/S Pallas. Den ståliga kanalbåten visslade i pipan när den närmade sig Norsholm. Säkert var Bille mäkta stolt där han stod vid rodret och såg utöver det vackra landskapet. De många årens segling längs med kanalen, från 1930-talet till 40-talet, hade säkert lärt honom ett och annat. Slussen vid Norsholm var bara en av de 58 slussar han skulle passera.

Tänk om han vetat att det gamla hamnmagasinet vid Norsholm Sluss en dag skulle byggas om till ett Vandrarhem, Restaurang & café. Och vem vet, kanske sitter han där, vår gamle ”Kapten Bille”, och vakar över den nuvarande besättningen …

Vi vill rikta ett stort tack till Familjen Bille som så generöst lät oss namnge vårt Vandrarhem, Restaurang & Café efter sin forne släkting.

Spåren från det gamla hamnmagasinet kan man än idag skönja. På grusplanen utanför finns resterna av en vändplatta och under köksgolvet, ja där går den gamla järnvägsrälsen.

Slussvaktarstugan

Alldeles vid Göta Kanal, i Norsholm, ligger den gamla slussvaktarstugan. Här bodde en gång i tiden slussvaktaren som hade koll på båttrafiken. Då var kanalen en nyttoled, och slussvaktaren var tvungen att finnas till hands dygnets alla timmar.

Göta Kanal

Kanalen är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Nu är det över 200 år sedan det första spadtaget togs.

Många hade genom århundrade sett möjligheten att skapa en vattenväg mellan Värnen och Vättern. Detta var en tid då vatten förband snarare än skiljde länder åt. Sjöfarten var en central livsnerv och danskarna som kontrollerade Öresund satte svenskarna under hård press. Den person som till sist lyckades driva igenom projektet att gräva Göta Kanal var greve, amiralen och statsrådet Baltazar von Platen (1766-1829).

Mellan 1810 och 1832skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av 58 000 svenska soldater.

Vi är inte förvånade att det svenska folket utsett Göta Kanal till Sveriges förnämsta underverk.

Det mest glädjande är att kanalen idag är lika levande som någonsin. Vare sig du färdas med egen båt, passargerarfartyg, cykel eller på annat vis, bjuder Göta Kanal på massor av upplevelser och äventyr för alla sinnen.

Snabbfakta om Göta Kanal

Byggår: 1810-1832

Kostnad: 9 miljoner riksdaler vilket motsvarar ca 12,3 miljarder svenska kronor.

Arbetskraft: 58 000 soldater deltog i arbetet och gjorde ca 7 miljoner dagsverk. Ett dagsverk innebär ca 12 timmar. Den krävande grävningen utfördes till största del för hand.

Sträckning: Mem vid Östersjön till Sjötorp vid Värnen.

190 km
58 slussar
50 broar
Passerar genom 5 sjöar
Högsta höjd 92 m över havsytan

Intressanta historiska besöksmål längs Göta Kanal

Kanalmuseet i Sjötorp
Forsviks Bruk och hjulångaren Eric Nordevall II
Karlsborgs Fästning med äventyrsguidning
Motala industrimuseum som berättar Motala verkstads historia