Välkommen till Kapten Bille`s

Vår passion att skapa en minnesvärd, kulinarisk och njutbar upplevelse för varje gäst. Sedan den 4:e september 2023 har Kapten Billes varit i händerna på de hängivna syskonen Tessan och Fredrik Sigurdsson. 1:e november utökades styrkan med stjärnkocken Chef Leóns inträde och delägarskap. Vi strävar efter att bevara den välkända traditionen samtidigt som vi införlivar en fräsch och spännande touch. Vi strävar efter att tillhandahålla en dynamisk meny som ständigt utvecklas för att tillfredsställa en mängd olika smakpreferenser. Vårt motto är att det alltid ska finnas något att avnjuta för alla gäster som besöker oss.

Välkommen till Kapten Billes, där det är vår passion att skapa en minnesvärd och njutbar upplevelse för varje gäst. Sedan den 4:e september 2023 har Kapten Billes varit i händerna på de hängivna syskonen Tessan och Fredrik Sigurdsson, vilka strävar efter att bevara den välkända traditionen samtidigt som de införlivar en fräsch och spännande touch.

Vi strävar efter att tillhandahålla en dynamisk meny som ständigt utvecklas för att tillfredsställa en mängd olika smakpreferenser. Vårt motto är att det alltid ska finnas något att avnjuta för alla gäster som besöker oss.

Med en charmig marin atmosfär erbjuder vårt vandrarhem 12 rum med totalt 44 bäddar. Oavsett om du är här för att koppla av i lugn och ro eller för att utforska omgivningarna, kan du lita på att njuta av en god natts sömn i våra bekväma hotellsängar, som finns i var och en av våra mysiga hytter. Varje rum är också utrustat med en platt-TV för underhållning och avkoppling. Dessutom renoverades samtliga dusch/toaletter under 2021 för att säkerställa att din vistelse hos oss är så bekväm och trivsam som möjligt.

Fredrik Sigurdsson

Tessan Sigurdsson

Chef Leon

Historia

Runtomkring Kapten Bille´s finns förutom en vacker natur även intressant historia.

Kapten Bille den äldre

En gång i tiden seglade en man med namnet Bille på Göta Kanal. Båten han seglade med hette S/S Pallas. Den ståliga kanalbåten visslade i pipan när den närmade sig Norsholm. Säkert var Bille mäkta stolt där han stod vid rodret och såg utöver det vackra landskapet. De många årens segling längs med kanalen, från 1930-talet till 40-talet, hade säkert lärt honom ett och annat. Slussen vid Norsholm var bara en av de 58 slussar han skulle passera.

Tänk om han vetat att det gamla hamnmagasinet vid Norsholm Sluss en dag skulle byggas om till ett Vandrarhem, Restaurang & café. Och vem vet, kanske sitter han där, vår gamle ”Kapten Bille”, och vakar över den nuvarande besättningen …

Vi vill rikta ett stort tack till Familjen Bille som så generöst lät oss namnge vårt Vandrarhem, Restaurang & Café efter sin forne släkting.

Spåren från det gamla hamnmagasinet kan man än idag skönja. På grusplanen utanför finns resterna av en
vändplatta och under köksgolvet, ja där går den gamla järnvägsrälsen.

Slussvaktarstugan

Alldeles vid Göta Kanal, i Norsholm, ligger den gamla slussvaktarstugan. Här bodde en gång i tiden slussvaktaren som hade koll på båttrafiken. Då var kanalen en nyttoled, och slussvaktaren var tvungen att finnas till hands dygnets alla timmar.

Göta Kanal

Kanalen är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Nu är det över 200 år sedan det första spadtaget togs.

Många hade genom århundrade sett möjligheten att skapa en vattenväg mellan Värnen och Vättern. Detta var en tid då vatten förband snarare än skiljde länder åt. Sjöfarten var en central livsnerv och danskarna som kontrollerade Öresund satte svenskarna under hård press. Den person som till sist lyckades driva igenom projektet att gräva Göta Kanal var greve, amiralen och statsrådet Baltazar von Platen (1766-1829).

Mellan 1810 och 1832skapades den 190 km långa kanalen, varav 87 km grävdes för hand av 58 000 svenska soldater.

Vi är inte förvånade att det svenska folket utsett Göta Kanal till Sveriges förnämsta underverk.

Det mest glädjande är att kanalen idag är lika levande som någonsin. Vare sig du färdas med egen båt, passargerarfartyg, cykel eller på annat vis, bjuder Göta Kanal på massor av upplevelser och äventyr för alla sinnen.

Snabbfakta om Göta Kanal

Byggår: 1810-1832

Kostnad: 9 miljoner riksdaler vilket motsvarar ca 12,3 miljarder svenska kronor.

Arbetskraft: 58 000 soldater deltog i arbetet och gjorde ca 7 miljoner dagsverk. Ett dagsverk innebär ca 12 timmar. Den krävande grävningen utfördes till största del för hand.

Sträckning: Mem vid Östersjön till Sjötorp vid Värnen.

190 km
58 slussar
50 broar
Passerar genom 5 sjöar
Högsta höjd 92 m över havsytan

Intressanta historiska besöksmål längs Göta Kanal

Kanalmuseet i Sjötorp
Forsviks Bruk och hjulångaren Eric Nordevall II
Karlsborgs Fästning med äventyrsguidning
Motala industrimuseum som berättar Motala verkstads historia

 

Miljöpolicy

Vår ambition är att vara ett bra miljöval för våra gäster och personal.

Vandrarhemmet har redan flera bra kriterier för ett miljövänligt vandrarhem.

Duschavdelningen har vattensnåla duschar, vi har satt in luftvärmepumpar som minskar energiförbrukningen.

Nu vill vi genom att engagera vår personal och gäster i miljöarbetet bli ett gott föredöme längs Göta kanal och få dem att inse betydelsen i miljöarbete och lokalt engagemang.

Vår verksamhet bygger på nöjda, glada återkommande gäster.

Vi vill verka för miljömässig och hållbar turism och vill erbjuda våra gäster alternativ på aktiviteter som medför minsta möjliga miljöpåverkan.

Så här hittar du hit

Bil

Avfart 115 från E4. Följ vandrarhemskylt till Norsholm centrum

Tåg

Norrköping (20km) eller Linköping (25km)

Coordinates

X:6487211 Y:1509899

Meny

Upptäck en kulinarisk värld av härliga smaker hos oss. Från förrätter som svartsoppa till huvudrätter som helstekt gås och grönsakskyssar, vi erbjuder något för varje smak. Avsluta med läckra efterrätter som a´la Nobel Tart. Våra barnmenyer är också fyllda med roliga och läckra alternativ för de små.

Vandrarhem

Välkommen till en fridfull tillflyktsort vid Göta Kanal. Med våra bekväma rum, vackra utsikter och anläggningens gästvänliga atmosfär är du garanterad en avkopplande och minnesvärd vistelse.

Aktiviteter

Utforska spännande aktiviteter under din vistelse hos oss. Från vattenaktiviteter som kanot- och trampbåtsuthyrning vid Norsholms badplats till golfmöjligheter i Norrköping och på Kapten Bille’s minigolfbana. Koppla av i den vedeldade bastun eller upptäck området med våra tips på sevärdheter och aktiviteter. Ta chansen att rida på en Islandshäst för en unik upplevelse. Välkommen till en minnesvärd vistelse!